Karrierexpo az EFOTT-on

Mi sem bizonyítja jobban mekkora erőfeszítéseket tesznek a vállalatok a megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerő becserkészéséért, mint az EFOTT-on feltűnő toborzási célú márka megjelenések hada!

 

A hazai nagy zenei fesztiválok közel 20 éve fontos kommunikációs csatornái a nagy múltú fogyasztói márkáknak. Érthető okokból első körben az FMCG márkák láttak potenciált a fesztivál megjelenésben: sörök, üdítő italok, alkoholos italok, dohány márkák. Egyrészt szponzorációval kizárólagosan  értékesítették a kategóriájukat, másrészt nagy tömegben érték el direkt módon a márkáik célcsoportjait.

Így még a több tízmilliós költségek is megtérültek a márka KPI-ok emelkedésével. Ahogy nőttek, fejlődtek és szegmentálódtak a fesztiválok úgy jelentek meg új iparágak, szektorok kisebb, nagyobb képviselői standokkal, aktivitásokkal, termék bemutatókkal. 2018-ra már szinte állandó partnerek a telekommunikációs cégek, bankok, ruházati márkák és izgalmas színfoltként jelennek meg a retail láncok is.

Hogyan dönthetünk arról, hogy a mi márkánk számára is hatékony kommunikációs megoldás-e a fesztivál megjelenés vagy szponzoráció? És hogyan válasszuk ki a masszív kínálatból a márkánkhoz legjobban passzoló fesztivált?

 

3 kérdést gondoljunk át mielőtt belevágunk a fesztivál szponzorációba

1. Ki a célcsoportom? – A fesztiválok egyre jobban differenciálják magukat, különböző célcsoportok számára, ahogy mind több fesztivál születik. Demográfiailag és életmód, attitűd szerint is. Balaton Sound, EFOTT, Sirok vagy Kapolcs teljesen más típusú embereket vonz. De más lesz az összetétele az országosan vagy regionálisan vonzó fesztiváloknak is, lásd EFOTT, Sziget versus Fezen, Campus közönsége. Kérjünk be látogatói adatokat mindenképp, de fórumokon, vagy a fesztiválok social media oldalain is tájékozódhatunk a programokról, fellépőkről, közönségről.

2. Elegendő a budget-om? – Fesztiválon való megjelenés, szponzoráció nem olcsó hirdetési mód. A megállapodás jellemzően megjelenést, esetleg kitelepülési lehetőséget kínál számunkra néhány repi jeggyel megfejelve. Azonban csupán a logónkat elhelyezni a szóróanyagokon, média és egyéb hirdetési felületeken ritkán jó megoldás. A fesztivál szponzorok logó gyülekezete közt valószínűleg elveszünk. Ráadásul a fesztivál támogatás ereje éppen abban áll, hogy interakcióba kerülhetünk a célcsoporttal. Beszélhetünk velük, élményt nyújthatunk számukra, emlékezetessé tehetjük a márkánkat. A kitelepülés azonban extra költségeket jelent. Logisztika, hostessek, utazás, szállás, stand, megjelenés, repi ajándékok… A határ csak a csillagos ég. Mérlegeljük a megjelenési lehetőségünket. EFOTT-on le kell kötni a fiatalokat, gyerek szigeten kedves program kell és ajándékok, Fezenen a fesztiválozók zöme csak az esti koncertekre érkezik. Mérlegeljük az anyagi lehetőségeinket annak tükrében, amit megvalósíthatunk belőle mielőtt aláírjuk a szerződést.

3. Mi a célom? – Ha ismertséget növelnénk legyen minél látványosabb a standunk, és legyen elég szóró ajándék. Ha edukálnunk kell szervezzünk programokat, előadókat vagy mutassuk be a márkánkat játékos módon. Ha imázsát építenénk úgy a megjelenésünk, aktivitásunk, ajándékaink mind tükrözzék vissza a márka imázsát célcsoportra és fesztiválra hangolva.

 

Az idei EFOTT számos látványos, out-of-the-box kitelepüléssel valódi karrierexpóvá nőtte ki magát. A Mercedes megjelenése impozáns volt, a MÁV szabaduló szobája különleges, míg a Hungaro Control dodzseme egyszerre egyedi és retro. Ezek a kitelepülések úgy növelték a márkáik ismertségét, hogy közben aktivizálták a célcsoportjukat. Hogy kell-e mélyebb üzenetet keresni a MÁV cégcsoport employer brand üzenete és a szabaduló szoba koncepció között azt most ne firtassuk. Minden esetre méltó utódai lettek megjelenésben és programban a kiszorult cigis cégeknek.

Amikor adott a nagyszámú célcsoport, adott a nagyvállalati méret, adott a jelentős piaci verseny, akkor a leghatékonyabb kommunikációs út a 360 fokos kampány stratégia. Ahol különböző csatornákon, különböző személyeket vagy ugyanazon személyeket érünk el különböző helyzetben, azonos üzenettel. A fesztivál szponzoráció hatékony lába lehet a 360 fokos kampánynak bármely cégnek, bármely szektorból, ahogy láthatjuk.

Fesztivál megjelenés Pro-Kontra

Pro

Pár nap alatt eljuttatjuk az üzenetünket a célcsoport egy jelentős szeletéhez

Közvetlen, interaktív kapcsokat lehetősége a célcsoporttal

Élményt társítunk a márkához így jobban kötődik a fesztiválozó

Kötetlen és közvetlen stílusban kommunikálhatunk a célcsoporttal

Több kontakt, mélyebb bevonódás 1 érdeklődővel

Kontra

Nagyszámú versenytárssal való egyidejű megjelenés

Nagy marketing zaj

Magas az egy főre jutó elérés ára

Több napig kontakt ugyanazzal az érdeklődővel

Bizonytalan a sikeresség pl az időjárás miatt

A fesztiválon való megjelenés mindazonáltal hatékony színfoltja lehet a kommunikációnak, amennyiben tudatos és koherens része egy 360 fokos kampánynak és egy hosszú stratégiának.